Natuurlijke begrazing is ecologisch en draagt bij aan het behoud van onze natuur:
● Zorgt voor natuurlijke bemesting, wat de diversiteit van de beplanting en het bodemleven bevordert.
● Trekt andere dieren aan.
● Voorkomt onnodige vernietiging van bodemleven en dieren door machinaal maaien.
● Maakt een biologische en diervriendelijke manier van vleesproductie mogelijk.
● En last but not least…..een leuke manier om wat leven te brengen op een anders zo saai kaal stuk land en een plezier voor het oog als de lammetjes in het voorjaar vrolijk ronddartelen.
De thuisbasis van De Landschapsherder is net over de grens in België in Veurs, gemeente St. Martensvoeren. Maar we zetten onze schapen zowel in België alsook in Nederland in. We beschikken dan ook over Nederlandse kuddes en Belgische kuddes die apart geregistreerd staan zoals dat hoort.
De kuddes kunnen worden ingezet voor natuurlijke begrazing, zowel bij bedrijven, Waterschappen, Gemeentes en Provincie. We zijn (nog) geen trekkende herders met honden. Onze dieren worden door ons met een schapentransportwagen naar een begrazingsplek gebracht alwaar ze een bepaalde periode grazen. Als het terrein kaal is, worden ze weer opgehaald met de wagen en naar een nieuwe plek gebracht. We vervoeren onze schapen altijd zelf in een kleinschalige veewagen, doen dit diervriendelijk en met beleid zodat de dieren hierbij zo weinig mogelijk stress ondervinden.
Ook begrazen bij particulieren behoort tot de mogelijkheden maar uiteraard moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Aangezien een schaap een kuddedier is, moet de weide groot genoeg zijn om minimaal 5 à 6 schapen te laten grazen (u moet rekenen op 5 à 6 schapen per ha). Het terrein moet goed bereikbaar zijn en deugdelijk afgerasterd zijn.
Bij het schapenhouden hecht De Landschapsherder er erg aan dat de natuurlijke eigenschappen van het dier respecteerd worden. We laten onze dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat leven en lammeren. Onze lammetjes mogen zo lang mogelijk bij hun moeder opgroeien in de kudde. Als ze het om een of andere reden niet zelfstandig redden proberen we te helpen door ze bij te voeren met de fles. Deze flessenlammeren krijgen allemaal een naam en mogen dan van ons in de kudde oud worden.
De schapen lopen zoveel mogelijk in de buitenlucht en hebben indien nodig de beschikking over een stal. Ze grazen op terreinen die niet kunstmatig worden bemest.
We richten ons niet op een bepaald ras. Het is voor ons niet prioriteit dat de dieren zoveel mogelijk vlees leveren en fokken dus niet op gewicht en grootte van de dieren maar vinden het belangrijker dat de dieren sterk en gezond zijn en zonder veel problemen aflammeren. Daarom kruisen we tussen verschillende goede rassen, zoals Mergellander, Suffolk, Shrobshire.
Afhankelijk van het begrazingswerk dat we dat jaar hebben bepalen we hoeveel lammeren het hele jaar door mogen blijven grazen. We kunnen ze echter helaas niet allemaal houden dus er zijn ook ieder jaar lammeren die we beschikbaar stellen voor de vleesproductie. Maar…… uiteraard pas nadat ze eerst een aantal maanden lekker hebben mogen grazen in de kudde.
De vleespakketten van onze lammeren zijn gegarandeerd biologisch en de dieren zijn met groot respect voor het dierenwelzijn groot gebracht.
En de ooien die jarenlang hun dienst bewezen hebben mogen bij ons ook van hun oude dag genieten, ook als de gebreken komen en ze niet meer aflammeren.